Így szervezd ki az appfejlesztést! – Mentorok tanácsai startupoknak

Written by ervin

15/09/2021

“Ki fogja lefejleszteni az appot?”

Alapítók százaihoz hasonlóan talán te is ezen töröd a fejed. A startupok számára örök kihívás, hogy megtalálják a megfelelő személyeket, akik szoftverfejlesztőként dolgoznak velük. A kockázatok magasak, hiszen csupán tulajdonrészért kevesen dolgoznak, egy rosszul kiválasztott szoftver ügynökség pedig könnyen felemésztheti a startup erőforrásait…

A Smartitorynál elhatároztuk, hogy a mobil és webalkalmazás fejlesztési szolgáltatásunkat teljes mértékben a startupok igényeire szabjuk. Ahogyan a tudatos startupperek, mi is piackutatással kezdtünk: megkértük a magyarországi startup ökoszisztéma szereplőit, alapítókat és mentorokat, hogy osszák meg velünk a tapasztalataikat a külső céggel való szoftverfejlesztés kihívásairól. Bár szinte minden érintett témáról naphosszat lehetne, és kell is beszélni, ebben a cikkben csak röviden foglaljuk össze a mentorok tanácsait startupoknak és a nekik dolgozó szoftverfejlesztőknek.

Ezekre figyelj, ha ügynökséggel fejleszteted a startupod applikációját:

Tesztelj, tesztelj, tesztelj!

Mantrázták nekünk szinte egybehangzóan a mentorok, és a Kürt Akadémia is ezt a címet adta nemrég egy meetupjának. És valóban, a tesztelés talán első hallásra csak pénzégetésnek és időpazarlásnak tűnik, de ez a leghatékonyabb módja a kockázatok csökkentésének.

Tesztelni sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: Nem kell hozzá fejlesztő, elég egy kíváncsi alapító, egy ügyes dizájner, vagy akár csak egy üres lap is. Ezekkel az eszközökkel visszajelzést kapsz a piactól, hogy jó problémát akarsz-e megoldani, hogy a megoldásod valóban hasznos-e számukra, és azt is, hogy könnyen és egyértelműen tudnák-e használni az appot amit fejlesztenél.

Láttad Az alapító című filmet? Van egy jelenet, ahol a Meki alapítói egy teniszpályára festik a konyha alaprajzát, és szimulálják a dolgozók mozgását. Tudod mit csináltak? Elkészítették a konyha berendezésének első prototípusát, és tesztelték, hogyan tudják a lehető leghatékonyabban elkészíteni a szendvicseiket.

A teszteléshez azonban nem kell mindig építeni valamit: online eszközökkel akár saját magad is elkészítheted az első kattintható prototípusodat, vagy a no-code platformokat használva akár kiadhatod az alkalmazásod első verzióját is. Regisztrálj a Figmára, és már kezdődhet is a munka! Csak rajzold meg az appot, állítsd be melyik gomb melyik képernyőtervre navigáljon, indítsd el a prototípust, add oda egy potenciális usernek, hogy próbálja ki, és csak hallgasd a gondolatait!

Mivel a tesztelés az AHA pillanatok fázisa, amikor a legdurvább felismerések csapják arcon a tesztelőt, fontos, hogy az alapítók szervesen részt vegyenek benne, és első kézből, személyesen hallják a piac visszajelzéseit, különösen a negatív kritikákat. 

Mégjobb, ha a fejlesztők is részt vesznek ebben, hiszen így megértik és átérzik a userek problémáját, a fejlesztésbe egy közös megértéssel vágnak bele, és elkötelezetté válnak a projekt megvalósításához.

Építsd le a bürokráciát!

Általános probléma, hogy az IT és az üzleti szereplők egymástól elszeparáltan dolgoznak, és csak hetente, formális meetingeken beszélnek egymással. Ez a munkakultúra döcögőssé teszi a kommunikációt, és megágyaz a félreértéseknek, hiszen megírni egy emailt sokkal körülményesebb, mint chaten feltenni a kérdést, ahogy a formális meetingek szervezése is rengeteg időt emészthet fel. Ugye nem ezt akarod?

Biztosítsd a közvetlen kommunikációt! Ennek érdekében fontos, hogy a fejlesztők és a startup üzleti csapata integrálódjon egymáshoz. Legyen egy közös kommunikációs platform, ahol azonnal, minden formalitás nélkül fel tudják tenni egymásnak a felek a kérdéseiket, és nem kell időpontokat egyeztetni, majd órákat, napokat várni egy egyszerű válaszra Ehhez kitűnő eszköz egy közös Slack csatorna. 

Tartsatok minden nap közös standupot. Ezek az alkalmak nem csak azért jók, hogy az alapítók lássák a fejlesztői feladatok státuszát, hanem kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy az üzleti oldalt érintő kérdéseiket feltehessék a fejlesztők, az üzleti oldal pedig mihamarabb el tudja hárítani az esetleges elakadásokat.

Mégjobb, ha a fejlesztők vezetője is részt tud venni a startup hétköznapjaiban. Ha folyamatosan értesül a userek visszajelzéseiről, az alapítók ötleteiből, vissza tudja csatornázni azokat a fejlesztőknek, akik jobban értik majd az üzleti problémát, amin éppen dolgoznak. 

Üdvözöld a változásokat!

Egy startup nem engedheti meg magának, hogy fölösleges vagy éppen rosszul működő funkciókra pazarolja az erőforrásait, ezért elengedhetetlen, hogy a projekt szervezés olyan módszertan alapján történjen, ami biztosítja az alapítók számára, hogy a módosítási igényeiket beépíthessék az alkalmazásba, ha időközben kiderül, hogy másra van szüksége a piacnak, mint ahogy eredetileg gondolták.

Erre kiváló lehetőséget biztosít az agilis módszertan. A projekt elején összeírjuk a funkciókat a backlogba, majd 2 hetes sprintenként haladunk a fejlesztéssel. Minden sprint tervezésekor áttekintjük a backlogot, ekkor az alapítóknak lehetőségük van új funkciókat hozzáadni a listához, újrapriorizálni azt, vagy akár kitörölni a felesleges elemeket belőle. Ezt követően kiválasztjuk a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkező funkciókat, amiket a következő sprintben megvalósít a fejlesztő csapat, és specifikáljuk a pontos igényeket. A sprint végére pedig működő funkciók születnek, amiket akár a usereknek is meg lehet mutatni.

Gyakran előfordul hogy az elkészült funkciókon is módosítani kell, ezért fontos, hogy az alapítóknak lehetőségük legyen módosítási igényekkel élni, és mindkét fél számára transzparens legyen, hogy ezek milyen és mennyi változtatásra vonatkozhatnak. 


Ha szeretnéd megismerni, milyen megoldást kínálunk a Smartitory csapatával a fentiekben megfogalmazott igényekre, vedd fel velünk a kapcsolatot az elérhetőségeink valamelyikén!

Contact Us

3 + 6 =